Verksamhetsberättelse 2009

Verksamhetsberättelse för år 2009

Sällskapet Trädgårdsamatörerna Bohuslän Dalslandskretsen

Vi var vid årets slut 739 medlemmar.

Medlemsavgift 50:-

STYRELSENS SAMMANSÄTTNING:

Ordförande: Bertil Larsson

Vice ordf.: Benny Karlsson

Sekreterare: Martha Ristorp

Kassör: Eleonore Lidman

Ledamöter: Margaretha Brandt, Benny Karlsson, Bente Stenberg och Bertil Johansson

Styrelsesuppleanter: Eva Wellander och Birgitta H. Olsson

Revisorer: Bo Eriksson och Rolf Svensson

Revisorssuppleanter: Roger Karlsson och Carin Lysell

Övriga uppdrag:

Bibliotekarie: Roland Gustavsson, under sommaren övertog Monica och Göran Hermansson biblioteket

Växtmarknadsansvarig: Rose o Johan Magnusson samt Benny Karlsson

Utställningsansvarig: Bertil Larsson

Trädgårdstillbehör: Monica och Göran Hermansson

Lotteriansvarig: Kerstin Edvardsson

Programkommitté: Ingegerd Andreasson, Monika Andersson, Ulla Helgeson och Bo Eriksson. Maria Joelsson ersatte Bo och Ingegerd har efterhand helt övergått till ta hand om kursverksamheten

Ombud till riksföreningens årsmöte i Norrköping: Benny Karlsson och Bertil Larsson

Suppleanter till riksföreningens årsmöte i Norrköping: Margaretha Brandt och Martha Ristorp

Kaffekommitté: Rose Magnusson sammank, Carin Carlsson, Linnea Ohlén, Kerstin Olsson, Margit Olsson och Barbro Johansson.               

Valberedning: Ulla Rosendahl (sammankallande) Yvonne Eriksdotter samt Kerstin Andersson

Studiesamordnare: Ingegerd Andreasson

Webbredaktör: Bertil Larsson till vår hemsida: www.algonet.se/~sta-bod

Verksamhet under året.

Våra innemöten har hållits i Folkets Hus A-sal i Uddevalla.

Söndagen den 25 januari Året som gått. Medlemmar berättade till bilder om resor och annat trevligt vi gjort under året. 60 delt.

Söndagen den 1 mars. Årsmöte. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna höll Margareta von Rosen ett inspirerande föredrag om Gräs i trädgård och park. Anläggning, skötsel, växtval och miljö. 82 delt.

Söndagen den 5 april. Geir Moen från Norge berättade om alpinodling i sin trädgård och hur han sett dem i sitt rätta element i alperna. Han hade även med rara alpinväxter till försäljning. 70 delt.

Söndagen 11 oktober hade vi besök av Gunnel Carlson, känd från TV.s Grön Rum,  som höll en mycket uppskattad föreläsning om sitt liv med växter och trädgård. 145 deltagare vilket är nytt rekord för vår krets.

Söndagen den 15 november Nya Perenner. Jonas Bengtsson som innehar Djupedals plantskola gav oss en gedigen och spännande inblick om nyheter i perennasortimentet och hur de kommer till. Både problem och lyckade resultat vid introduktionen av nya trädgårdsväxter redogjordes på ett mycket kunnigt sätt. 44 delt.

Frölistegenomgångar. Även i år höll några av våra medlemmar frölistegenomgång hemma hos sig för intresserade medlemmar i början av januari med ett 20-tal deltagare. En genomgång med fröbyte hölls i Skålleruds församlingshem den 9 februari.

Onsdag 8 april vårstädades Helge Lundströms Parti i Badhusparken av några av våra medlemmar.

På grund av förstärkning av kajen togs det bort 2003 och återställdes under hösten 2004. Under våren 2005 återplanterade vi växterna. Under 2007 och 2008 har framförallt gräsen vuxit till sig ordentligt och varit en prydnad framförallt under hösten. Även i år blommade den ståtliga palmliljan Yucca filamentosa. Partiet är välskött tack vare några flitiga medlemmar och är till stor glädje för hamnflanörerna.

Resor

Onsdag 27 maj Bussresa till Göteborgs Trädgårdsförening där vi intog vår medhavda lunch samt beundrade de fina planteringarna inte minst det parti somTAG sköter så väl. Sedan åkte vi till Sävedalen där vi besökte Saimas syster Margareta Torsell och hennes granne. Här kunde vi konstatera att även små trädgårdar kunde vara oerhört innehållsrika och spännande. Sedan gick färden till en stor och ännu innehållsrikare trädgård, nämligen Peter Korns anläggning i Eskilsby. Här kunde vi dessutom inhandla ett stort antal växter att ta med hem. Vädret var strålande vilket inte är helt oväsentligt vid trädgårdsbesök även om vi trädgårdsälskare inte backar för några regnstänk. Ulla Helgeson såg till att allt fungerade perfekt.

Den 6 juni anordnades en bussresa till Blomsterfestivalen i Fredrikshamn för morgonpigga resenärer.

Förutom Blomsterfestivalen besöktes även en privat trädgård samt en botanisk trädgård. Inger Bergsten tog väl hand om alla resenärerna.

Fredag 14 – Lördag 15 augusti 2-dagsresa Bussresa till Nordjylland med övernattning på hotell med halvpension i Åbybro. Första dagen besökte vi Anne Just’s trädgård i Hune samt Hobbyfuchian. Andra dagen Henriettes Havedesign med stor härlig visningsträdgård samt den nyanlagda Engehaven strax intill samt en perennplantskola. Det blev en trevlig resa med både sol och regn och många nya växter till våra trädgårdar. Vår eminenta reseledare Inger Bergsten såg till att allt fungerade perfekt.

Riksmötet i Hudiksvall hölls i juli och vi var några från vår krets som deltog och fick se ett stort antal fina trädgårdar. Det är alltid intressant att se hur och vad som odlas på andra ställen i vårt land. Mötet föregicks av omfattande skyfall lite varstans i Sverige så vi var mycket glada att vi fick några riktigt fina dagar i det undersköna Hälsingland.

Trädgårdspromenader

I maj började så de efterlängtade Trädgårdspromenaderna som sedan fortsatte ända in i augusti.

Den 18 – 23 maj avhölls ’Trädgårdens vecka på Orust’ och 8 – 13 juni för 15.e gången ’Trädgårdens Vecka’ som i år utvidgats till hela vår krets. (Tidigare var det ett samarbete med Kultur och Fritid i Uddevalla). Den avslutande Växtmarknaden i Regementsparken hade drygt 30 säljare. Växtutställningen var klenare än vanligt.

Växtmarknader

Lördag 9 maj på Bången

Lördag 16 maj vid Aröds kvarn. Ljungskileortens hembygdsförening arrangör.

Lördag 23 maj vid Saras hus i Henån som avslutning på trädgårdsveckan på Orust.

Lördag 13 juni i Regementsparken vid I17, Uddevalla.

Lördag 25 juli hos Jolanta Larsson på Torpet, Dalskog.

Söndagen 2 augusti hos Monica o Göran Hermansson, Hjälteby.

Söndagen 29 augusti hade vi en Gemensam Växtmarknad för västsvenska kretsarna på Landbadet. Den blev mycket lyckad trots lite regn och vindbyar som blåste ner vårt partytält.

Kurser

2 cirklar har hållits igång under året. En för nya medlemmar med 13 deltagare och 4 träffar under hösten med Birgitta H. Olsson samt Eleonore Lidman och Ingegerd Andreasson som cirkelledare. Den andra är för tidigare cirkeldeltagare med 11 deltagare och 3 träffar. Sticklingförökning hos Runa Olsson med Ingegerd som cirkelledare. Hemerocallis och Hosta med Birgitta H och Tommys lista med Buskar och Träd med Eleonore. Träffarna har ägt rum hemma hos Ingegerd Andreasson, hos Runa Olsson och i Vuxenskolans lokaler på I 17.

Kickie o Stig Gustavsson höll två kurser i konsten att föröka och odla rosor.

STA.s årsmöte hölls i år i Norrköping 24–25 oktober. Ombud för vår krets var Benny Karlsson och Bertil Larsson.

Kretsen firade 40-år den 19 september med en festlig tillställning i Folkets Hus med en läcker supé vid festligt dukade och dekorerade bord, ett särdeles fint lotteri, en tillbakablick på åren som gått till bilder och text. Hedersgäster var två av kretsens grundare Saima Olofsson och Erling Johannesson.

Det var 1969 som fem entusiastiska trädgårdsamatörer från vårt område bildade Bohuslän Dalslandskretsen. Då fanns bara två kretsar, Skåne och Skaraborg, så vi är den tredje kretsen att bildas. Idag är det 24 kretsar fördelade över hela landet med förgreningar till Norge, Finland och Danmark och övriga Världen

Sällskapet Trädgårdsamatörerna bildades 1938 i Stockholm och var från början en ren Stockholmsangelägenhet men ganska snart fick man medlemmar lite varstans ute i landet och behovet att knyta samman medlemmar från sitt närområde kändes viktigt för att kunna träffa likasinnade lite oftare än det årliga Riksmötet någonstans i Sverige. Detta riksmöte var även sällskapets årsmöte. Det var på ett sådant riksmöte som hölls i Kinna i juni 1968 som Saima Olofsson dök på ordf. Wollmar Bondeson och frågade hur det gick till att starta en krets. Frågan möttes väl inte med nån större entusiasm men hur det nu var så bildades vår krets och den första styrelsen bestod av Saima Olofsson, ordf.; Erling Johannesson ,sekr. och Sven Pettersson kassör samt Margareta Areskoug, revisor. Den 1 januari 1969ser jag i kassaboken att 9 medlemmar betalar sin medlemsavgift på 10kr och vid årets slut har 28 medlemmar betalt, nästa år 52 o.s.v. Vid 25-årsjubiléet 1994 var vi cirka 300. Idag är vi strax över 700 medlemmar i vår krets. Den 30 september 2009 var vi 742 medlemmar i kretsen.

Övrigt

Biblioteket, som funnits hemma hos vår bibliotekarie Roland Gustavsson under många år flyttades under sommaren till Monica och Göran Hermansson i Hjälteby. Det innehåller ett stort antal böcker som lånas flitigt. Under året har ca 100 lån registrerats. Flera nya böcker har inköpts under året. En fullständig förteckning finns på vår hemsida men kan även fås av bibliotekarien. Kretsen är medlem i The Alpine Garden Society, The North American Rock Garden Society, The Scottish Rock Garden Club, Det Danske Havesellskab, Rhododendronsällskapet och Riksförbundet Svensk Trädgård. Samtliga dessa medlemstidningar finns hos bibliotekarien för utlåning. Se även vår hemsida där länkar finns direkt till dessa sällskaps hemsidor.

Ortsverksamheten

I kretsen har bedrivits en hel del verksamhet på lokal nivå. Trollhättan har haft fyra välbesökta föredrag och 2 resor samt en växtmarknad. På Orust har man även i år haft en Trädgårdsvecka med öppna trädgårdar och en växtmarknad. Medlemmar har även slagit sig ihop och gjort utflykter till plantskolor och trädgårdar både i Sverige och utrikes. Här har ’Trädgårdar och Plantskolor’ som kommer som bilaga till TA2 (endast vartannat år fr.o.m. 2007) kommit väl till pass för att hitta intressanta trädgårdar att besöka.

Amatörernas Dag på Nisses Växter Söndagen 3 maj. Vi var där och informerade om vår förening samt hjälpte till med växt- och odlingsråd efter bästa förmåga till vårglada kunder.

Lördagen den 8 augusti besökte vi Tommy & Vivi Ahnbys plantskola i Vågsäter. Det är för många en av årets höjdpunkter då nya träd och buskar till trädgården införskaffas.

Dals Rostock den 9 januari 2010

Bertil Larsson ordf.

Kommentarer inaktiverade.